OM

Vanessa är född och uppvuxen i Hässleholm och har sedan tidig ålder haft ett brinnande intresse för sång, musik och teater. Hon började som åttaåring att sjunga i kör och strax därefter att ta teaterlektioner. Under gymnasieåren utforskade Vanessa olika musikaliska genrer, allt från klassiskt och musikal till pop och rock. Efter studenten gick hon artistutbildningen vid Musikteaterskolan i Bjärnum och valde sedan att bosätta sig i Malmö. Efter 3,5 års studier vid Malmö Universitet är Vanessa sedan våren 2018 legitimerad musikförskollärare.

Vanessa frilansar i eget företag inom musik och underhållning och rör sig främst mellan genrer som visor och jazz till klassiskt och folkligt. Genom åren har hon underhållit på privata fester, företag och diverse evenemang runt om i södra Sverige och hon är flitigt anlitad som solist vid olika offentliga tillställningar men även vid dop, bröllop och begravningar. Vanessa har medverkat i ett flertal musik- och teateruppsättningar, bland annat på Kristianstads teater och Malmö Opera. Parallellt med musicerande i eget företag arbetar Vanessa som musikförskollärare.

Hösten 2021 arrangerade Vanessa hyllningskonserten "Vi tolkar Monica Z" i Hässleholm. Våren 2022 medverkar hon i föreställningen "Næsen" som spelas på Den Kongelige Opera i Köpenhamn,


RECENSIONER

"...Vanessa Sundblad bjöd på storslagen musikstund, när hon sätter sin magiska röst till Monica Zetterlunds låtar. Vanessa skapade stor musik, med värdighet och en hög respekt för denna viktiga musikskatt! Det är ju inte världens enklaste, men med eftertryck visar Vanessa var det musikaliska skåpet ska stå."
    - Rickard Nilsson, pressfotograf, om konserten "Vi tolkar Monica Z", 2021-11-27

 "...sopranen/komediennen Vanessa Sundblad som lyckliggjorde publiken både med sin solosång (som Att angöra en brygga) och sina varierande kvinnoporträtt från satkärringar till virriga pladderhöns."
    - Billy Bengtsson om kabarén I Huvudet på Hasse. Tidningen Norra Skåne, 2019-02-18.

"Komikern/sångerskan Vanessa Sundblad åkte racerlopp mellan arroganta huskors och intelligensbefriade unga fröknar. Och som hon sjöng sedan."

    - Billy Bengtsson om kabarén Ramel Igen. Tidningen Norra Skåne, 2016-10-04.

"...Vanessa Sundblad är proffsigt rutinerad, klarar pressen och sjunger sedan fantastiskt bra...". 
"Mest finstämt uttrycksfullt är det ändå i a capellasångerna där Vanessas imponerande röst får bära både innebörd och känsla, och där stämsången kommer riktigt till sin rätt."
"Hatten av för proffsiga Vanessa Sundblad som arrangerat både konsert och sånger, och hatten av för hennes duktiga medverkande som jobbat ideellt för en god sak."
    - Sophie Lossing om välgörenhetskonserten Vanessas Jul. Tidningen Norra Skåne, 2012-12-10.

"Att Vanessa Sundblad kan sjunga visste publiken sedan tidigare, men nu visar hon sig också vara en driven komedienne med sina virriga, frågande och hjälplösa kvinnor som tycks driva hit och dit på tillvarons svarta ocean i en eka där utombordsmotorn slocknat och där hon tappat både roder och kompass över bord."

    - Billy Bengtsson om kabarén En himla många Claes. Tidningen Norra Skåne, 2012-08-27.

"Vanessas varma alt ligger som en mjuk fond..."

    - Sophie Lossing om konserten Visor - och så vidare. Tidningen Norra Skåne, 2011-10-18